NetEkipa.com Početna strana
Forum početak Forum početak > NetEkipa Forum > Programiranje
  Aktivne teme Aktivne teme
  FAQ FAQ  Pretraži forum   Registracija Registracija  Login Login

poz ljudi i jedno pitanje :D

Odgovori Odgovori
Autor
Poruka
  Tema Traži Tema Traži  Topic Options Topic Options
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Pristupio/la: 09-Veljača-2008
Online Status: Offline
  Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Tema: poz ljudi i jedno pitanje :D
    Poslan: 20-Srpanj-2010 u 17:03
ljudi pozdrav
Eto od 11 06 nema me online samo radi toga što jedva čekam kraj sezone, ne stignem posao cura a jos i wow, nemam vrimena....ali cim posao bude malo pao eto mene online odmah :D

e sda na pitanje, nadam se da ce mi tko moci pomoci ( na vipka racunam ali moze tko i drugi haha), vec priko misec dana surfam,guglam itd itd da upisem Cisco Akademiju...nadam se da znate o cemu je rijec...naime to se odnosi na umrežavanje,routeri, switchevi i sta vec

Jako me to zainteresiralo, a kao dipl oecc ( a ima nas na tisuće bez posla :D ) ne zelim cekati na pultu recepcije dozivotno penziju haha nego zelim investirati u sebe da jos nesto zavrsim i da dobijem neku bolju priliku od ovog posla ako se nadjem u tome...a iskreno zanima me jako taj networking

Ima li tko kakvih iskustava o tome??

Hvala svima te veliki pozdrav ekipo

Editiran od coldless - 20-Srpanj-2010 u 17:03
Natrag na vrh
Vipko View Drop Down
Admin
Admin

Pristupio/la: 13-Listopad-2003
  Citiram Vipko Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 20-Srpanj-2010 u 20:05
Pozz Simon,

Evo ja cu ti pokusati prenjeti neka svoja iskustva pa vidi hoce li ti to ista pomoci :)

Radim u ITu nekih 12 godina. Prosao sam sve, od obicnog servisera, preko sistem administratora do sistem inzenjera, konzultanta i analiticara. Tako da ajmo reci da imam neko iskustvo od sugavih pocetaka do kraja.

Generalno u IT struci imat ces jednu od dvije stvari.
1. Edukaciju (visoka fakultetska i ostalo)
2. Iskustvo

U pravilu jedno ide bez drugoga, a ako neko ima oboje onda on vec ima posao placen 10k kn pa navise :) Dakle najcesce je stvar da su ljudi izasli iz fakulteta i sto sad. Niko ih nece uzeti da rade jer nemaju iskustva, a gdje ce steci to iskustvo kad ih niko nece uzeti :) Dakle vrtimo se u krug. E tu imamo 2 vrste ljudi. Prvi su ljudi koji to shvacaju i najcesce volontiraju ili rade za sitnis (2-3k kn) u nekim firmama samo da steknu iskustvo na papiru ali jos bitnije konkretno radno iskustvo. Takvi generalno dobro prolaze jer nakon godinu-dvije ce naci posao visestruko bolje placen. Drugi tip ljudi je onaj koji misle da su uvatili *** ta jaja kada su zavrsili fax, i 'ko ce njima govoriti da moraju raditi djabe ili za 3k kn mjesecno'. Nemozes vjerovati koliko je ovakvih ljudi. Znam iz prve ruke jer zadnjih 5-6 godina intervjuiram i zaposljavam ljude tako da sam se naslusao svacega. Ovi su ljudi oni koji placu kako nema posla, zive starcima na grbaci, pijuckaju kavicu u gradu, pricaju kako su oni dipl.ing i nema posla, drzava u q i onako usput jednom mjesecno odu do siza potvrditi knjizicu.

Drugi su ljudi koji imaju iskustva, NAZALOST lakse nalaze posao nego ljudi koji su se mucili godinama na fakultetu, ali nece imati TAKO dobar placen posao jer ce ih hvatiti na cinjenicu da su ipak SSS :) Nakon par godina, i nakon sto dobije se 2-3 godine radnog iskustva, ovo se izjednacava s fakultetski obrazovanim ljudima.

E sad nakon ove uvertire da ti konkretno krenem na cisco (a i ostale) akademije. Primjer je na http://www.algebra.hr/stranice/edukacija/cisco/CCNA.aspx?sifra=33 . Akademija kosta nekih 12k kn, + 1.5kn za izaci na ispit, a nemozes na ispit da nisi prosao akademiju :) Jesi ista radio s ciscom? Barem osnovna layer 2 rutanja i switchanja?

Stos ti je da je cisco jaaaaako specifican i uzasno usko specijaliziran. Tako da ako ces biti samo na cisco specijaliziran, obavezno proci akademiju, poloziti barem CCNA i dobiti taj prvi certifikat. Preporucljivo je da se nastavi edukacija i do CCIE. Ovo najcesce sponzorira firma gdje radis kao CCNA.

Sto s Cisco certifikacijom dobijas?
Pro: Dobijas posao odmah u specificnim firmama kojima su ove specijalizacije potrebne i jako dobru placu.
Con: Takvih firmi je jako malo. Ili par firmi u zagrebu koje se bave integracijom iskljucivo ovih tehnologija (RecroNet, Verso i sl.), ili u nekom ISP/telekom provideru (T-Com, Iskon, Metronet, H1, Optima i sl.)

Dakle ovo ti je super ako sve odradis, samo sto je malo trziste firmi, tako da je upitno jel ima iti jedna firma u tvojoj blizini koja treba ovo (sigurno ima u Rijeci). Ali kada dobijes posa, i radis jedno godinu dana da uz certifikat imas i radno iskustvo, onda si na konju. Niti ce te ta firma lako pustiti, a i ako odes ici ces sigurno na bolje mjesto.

E sad, imas drugu soluciju, a to je ici za sistem administratora/inzenjera. Jesi s ovim ista radio? Imas i tih akademija dosta (http://www.algebra.hr/stranice/edukacija/microsoft/microsoft.aspx) i isto su ako ne i jos skuplje (16-22k kn). Kada ovo projdes dobiti ces jako dobro pocetno znanje, ali to trebas prosirivati i razradjivati. Ne samo poloziti i reci ja ovo znam i tocka. Postoji Virtual PC digni 3-4 virtualne masine i igraj se. Simuliraj jednu firmu i koji sve servisi su potrebni i kako to konfigurirati. Naici ces na 30 problema, ali ces ih rijesiti, i za koji mjesec kada budes radio ovaj posao u nekoj firmi, neces potrositi 2 dana na rijesavanje nekog problema nego ces ga rijesiti u 10 minuta, ispast ces faca, i dobro ces se osjecati.

E sada Microsoft certifikacija, sta dobijas?
Pro: 95% svih firmi treba sistem administratora, 30-40% firmi treba sistem inzenjera, 10% firmi treba konzultante i analitičare. Dakle posla stvaaaarno ima na bacanje. Prihodi nisu veliki kao kod cisca, ali recimo za pocetak da ce ti se vrtiti oko 5-6k kn, ako si dobar, usavrsavas se, ucis sam, a ne kada ti se naredi i sl. za dvi-tri godine mozes doci do granice od 10k, nakon toga nebo je limit.
Con: Veca je i konkurencija jer vise firmi trazi posao, i placa nije onakva kao za cisco inzenjera.

Dakle mislim da imas vecinu informacija. Sam vidi sto ti se vise isplati, ali puuuno bitnije sto ti je vise interesantnije raditi. Ako ces raditi neki posao preko q, samo za lovu to ti je odma osudjeno na propast.

Ja se nisam koncetnrirao na Cisco nego na Microsoft, ali nevezano za to s ciscom radim aktivno 6-7 godina, i jos nisam bio niti na Cisco akademiji niti na ispit :( Nadam se da bi kroz sljedecu godinu-dvi i to moga odraditi pa da budem jos kompletniji. Od microsofta imam jedno 20-25 ispita polozenih, i sve moguce certifikate i specijalizaciiju na sigurnosti (MCP,MCSA:Security,MCSE:Security,MCITP,MCTS,MBSS) i s ovim i barem recimo godinu-dvije iskustva mozes naci posao u Splitu u roku od dva tjedna s pocetnom placom od 6k kn. Rijeka/Pula je jako slicna, tako da mislim da bi isti uvijeti mogli biti.

Nadam se da sam ti pomogao s ovim esejom :)
Loyalty above all, except honor !
Natrag na vrh
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 20-Srpanj-2010 u 20:45
ejla mario fala na iscrpnom eseju

eto jedan friend radi kao sis adm ( zavrsio cisco ) i nesto mi pokazao, rekao da bi mi i pomogao ako bilodi zapnem i sta reci nego drugo jako mi se zasvidjalo to....e sada, u algebri je za obrocno placanje ( pula ) cijela akademij cisc-a 9900 za obrocno placanje, predznanje nije ni bitno kako kazu ali stime ima da se namucim na veliko, a za certifikat polaganje prvi put je nekih 40 % jeftinije valjda....neznam, nekako sam se bas napalio na taj cisco pogotovo ako imam kakvu pomoc ( taj lik ) a i ta cijena je do kraja srpnja posto je ljetna akcija....zvao algebru i kazu da ima jos par mista slobodnih, predavanja i vjezbe su full individualna sta je cise moguce posto nas ima samo 14-16 i radi se direktno na cisco uređajima tako da bi mi to pomoglo isto

Naime, ne zelim stajati kao jedan od svih dipl oec na birou/ili neko sh*t posao vec zelim nesto vise u zivotu...ako zabrijem full raspitivao sam se i za polovne uređaje (cisco ) tako da se moze i doma simulirati network,subnetting it itd itd.....takvi uređaji dovoljni za NCCA/NCCP rang dodju polovni oko 700 usd kolko sam nasao pa ....neznam mario volje imam i da se namucim vjeruj mi jer kad 12 god radis isti posao kao i ja sada vec bi i vragu dopizdilo :P
Natrag na vrh
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 20-Srpanj-2010 u 20:55
e da, da dodam cila moja firma Maistra koja je u sastavu Adris grupe umreženje je bazirano na cisco opremi kao i TDR,Istragrafika i jos par firmi sve u sastavu Adris grupe.....samo sam tija navesti da ima dosta firma u okolici koje koriste i kod nas u istri:P
Natrag na vrh
Vipko View Drop Down
Admin
Admin

Citiram Vipko Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 20-Srpanj-2010 u 22:01
Algebra ti je jako dobra ako ne i najbolja u .hr za te tecajeve. Mi imamo dobru suradnju s njima vec par godina i znam da im je pristup jako individualan i radis na state of the art opremi tako da se masu nauci tamo. Predznanje netreba neko veliko, cak je preporucljivo da nemas nikakvog znanja o ciscu onda ce te oni oblikovati bas prema cisco specifikaciji i lakse ces prolaziti ispite. Dosta dugo traje, 5-6 mjeseci ja mislim. Prvi put izlazenje na ispit je 50%, a nekada budu i akcije da je izlazak na ispit u cijenu akademije (p.s. evo bas sam isao tamo na site i pise "Za polaznike koji zadovoljavaju uvjete, završni certifikacijski ispit uključen je u cijenu", tako da je to rijeseno).

E sada, to sto kazes da ti firma ima cisco opremu. Moras shvatiti da je jedno odrzavati mrezu, a drugo je implementirati je konstantno. Jer ako tebi firma ima cisco networking, to je se jednom skonfalo i to radi. Dodaje se eventualno nesto opreme, neke udaljene lokacije ali to je to. Ti kao cisco inzenjer si prekvalificiran za to, tj. nemas sta tu raditi, a i pitanje je hoce li te poslodavac zaposliti jer i on shvaca da to sve sljaka, ako treba neku opremicu dodati moze nekoga angazirati 2-3 sata, on to napravi i to je to. Zasto bi skupo placao nekog cisco sistemca koji ce mu 360 dana sjediti u kutu, i 5 dana nesto raditi :)

Zato kazem da cisco inzinjer treba raditi u firmi gdje se ta tehnologija implementira konstantno, tako da i tebi bude zanimljivije, a i poslodavac zadovoljan jer mu skupo placeni covjek nesto radi :)

Problem s ciscom ti je da je uzasno skup u odnosu na cak konkurentne vendore. Ne govorim o linksysu i dlinku,nego takodjer enterprise network vendorima kao HP. Tako da ti malo firmi koristi cisco. A ako ga koristi koristi samo jedan segment. Centralni swithc, PIX ili ASA firewall i sl., a ne kompletnu mrezu da je cisco. Tako da se firme tesko okrecu ciscu jer je to ogromna investicija, a ako nema opreme onda nema ni posla s ciscom :) Evo mi ti sada implementiramo u jednoj firmi networking, i za 5 cisco switcheva ce oni isprsiti 200k kn (da, 200 tisuca kuna) + implementacija. Pa sada koliko ima firmi koje ce ici u to.

Kazem, ima ih, ali ih je malo, i ili imaju svog covjeka za to (koji nije samo cisco inzenjer, nego kompletan sistemac koji im drzi komplet sustav, pa i cisco mrezu), ili po potrebi angaziraju externu firmu da im to odradi, plate 10tak sati i mirna bosna.

Opremu nemoj kupovati to ti je skupo, a za takve uredjaje koje ces platiti 500$ (recimo Cisco router 1800 serije) neces puno moci nauciti. Ako ces ici na akademiju, tamo ces sve moci nauciti, a i moc ces koristiti opremu u neko spare time kada su im ucionice slobodne.
Natrag na vrh
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 21-Srpanj-2010 u 18:56
mislim da sam razumio kakva bi bila razlika izmeju microsoft / cisca akademije....naime oba tečaja imaju dosta sličnosti samo šta potebi znači cisco je limitiran na koristenje oriđiđicisco opreme te najviše u smislu implementacije za razliku te same a od microsofta sistem administratora sustav odrzava valjanim...šta mislis za pocetak onda na http://www.algebra.hr/stranice/edukacija/program_obrazovanja.aspx?sifra=14 konkretno taj tečaj..predznanje ecdl operater ili lične vještine nebi bilo problem što se toga tiče a u slučaju naredne potrebe za samim cisco certifikatom kasnije bi puno lakse pratio predavanja a i neke stvari bi i mogo sam srediti bez upisivanje akademije jer akademija nije nužnno potrebna za polaganje samog certifikata...mišljenje te hvala mario :P
Natrag na vrh
Vipko View Drop Down
Admin
Admin

Citiram Vipko Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 21-Srpanj-2010 u 20:22
Nema problema.

Inace nemoj da ti izgleda da te odgovaram od cisca. Ako te to stvarno zanima i voljan si utrositi dosta vremena da bi postao strucan u tome, nemoj da te iko odgovori od toga. Posao ce se naci, ne neki predobro placen, ali bitno je radno iskustvo, nakon toga se moze ici na bolje poslove.

Cisto kazem da cisco je bolje placen posao ali ga puno puno manje ima, a sistemac je manje placen posao, ali ces ga naci na svakom koraku. Znam par ljudi koji su platili i isli cisco akademiju i dan danas nisu nasli posla u struci. U medjuvremenu im certifikat istekao (treba se obnavljati svako 2-3 godine), pa ga nisu ni obnavljali i sl.

GL i javi o napretku :)

Editiran od Vipko - 21-Srpanj-2010 u 20:28
Natrag na vrh
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 09-Kolovoz-2010 u 18:25
e sada sam ostao stvarno ali STVARNO zatecen....http://www.sistemi.hr/Onama/Tkosmo/Mario%C4%86uri%C4%87/tabid/57/Default.aspx
koliko stranica bi ti bilo potrebno za napisati CV..nama 1 mislim dovoljno tebi koliko? :P cila biblija:DDD

STVARNO veliki GZZ
Natrag na vrh
Vipko View Drop Down
Admin
Admin

Citiram Vipko Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 09-Kolovoz-2010 u 19:37

Ah najtezi dio je drzati CV up to date. Meni fali tamo 2ipo godine projekata sto nisam popisao. A inace CV nebi trebao prelaziti 2 A4 lista, tako da smo svi u istom brodu :)

I sto si na kraju odlucio s ovim?
Natrag na vrh
Neboo View Drop Down
NetEkipa WoW*
NetEkipa WoW*

Pristupio/la: 23-Studeni-2006
  Citiram Neboo Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 09-Kolovoz-2010 u 23:41
završi na brzinu par jednostavnijih microsoftovih i nađi bilo kakvi posao radi iskustava, a kasnije neka ti firma plaća certificiranje :) a mislim da čak i volontiranje od 1-2 mjeseca će ti više značiti od tečaja nekog :)
Natrag na vrh
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 10-Kolovoz-2010 u 12:44
kako glasi post malo sam pretjerao sa pitanjima, bilo jedno a sada vec i sebi dojadio :DD

mah taj cisco bi od gusta ali posao mi ne dopusta tako dugo da bi mogao biti redovit na predavanjima pa eto baciuo oko na Sistemski i mrežni administrator - specijalist u algebri, ali sada me nesto muci, npr znam da upis u radnoj knjizici nije neki dokaz ZNANJA ali naprotiv taj upis ne mi moze nikako odmoci :P, naime nakon zavrsetka tog tecaja ja nemmam pravo upisa u radnu bez prethodno polozen Računalni operater...e sada iskreno neda mi se iz pocetka i to placati/polagati/slusati da prije zavrsim taj tecaj.......e sada problem je u tome da uvjet upisa u MBCA je : zavrseno Sistemski i mrežni administrator - specijalist ili takvo znanje.....

gledao sam i http://www.algebra.hr/stranice/edukacija/microsoft/MCDST_edukacija.aspx i to bi mi najvise pasalo sto se tice pocetaka Microsoft edukacije ali nazalost u PULI nema ( po cjeniku ), samo zg.....

ikakav savjet....? ( zanima me pretezito admin mreze kao i sustava ili konfiguriranje mreza kao sta ima cisco, a ostala podrucja ne bas)

Editiran od coldless - 10-Kolovoz-2010 u 12:47
Natrag na vrh
Vipko View Drop Down
Admin
Admin

Citiram Vipko Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 10-Kolovoz-2010 u 13:15

Cuj, nisam pratio bas kako koji path trebas uzeti da dobijes upis u knjizicu i iskreno da ti kazem to ti nije presudno. Ako ti taj upis u radnu knjizicu znaci 2-3k kn dati, ja nebi. Poslodavac ce te pitati za iskustvo i tehnološke certifikate, a ne sto ti pise u knjizici. Vjeruj mi. Imas ludilo sistem administratora kojima znas sto pise u knjizici? Kuhar :)) Ito onaj 3godisnji :) A tip radi danas u IT firmi i ima 6-7k kn placu.

Ako neces na cisco ici, onda pici na MS.

Moj prijedlog ti je sljedeci. Ici na MCSA, jer za taj certifikat trebas poloziti 5 ispita (+2 ispita ako ces specijalizaciju - security ili messaging, ali nije obvezno). Tih prvih 5 ispita ce te nauciti IT infrastrukturu kakvu do sada nisi isao za time, a to se trazi u firmama. Active directory, sites, forest, domain, replikacija, dns, dhcp, wsus, radius, dfs to su ti sve sitni infrastrukturni servisi koji se nalaze u svakoj firmi, samo to niko osim sistemaca ne vidi, firmi je bitno da svima sve radi na najjednostavniji ili najsigurniji nacin. Nakon toga se bacis malo na najrasirenije servise tipa exchange server, isa (tj. novi tmg) server, sharepoint servisi i sl.

Uz klasicno strebanje i polaganje ispita, jako jako vazno ti je da sam testiras kako stvari  rade. Digni par virtualnih masina, i igraj se. Ovo je uzasno bitno, a masu ljudi to preskace. Ja i dan danas kada izajde nesto novo, dignem ljepo 2-3 virutalne masine i idemo mi to pokusati implementirati i vidit gdje ce sve zapinjati. Ovo ti daje i direktno i indirektno znanje/iskustvo. Direktno jer si rijesio problem :) A indirektno, dok si trazio i googlao za rijesenje problema, procitao si 10 clanaka i u tim clancima imas 10 sitnica koje nisi znao.

Nakon MCSA mozes ici na MCSE (ovo je sve za 2003 generaciju) ili ici odmah na MCITP recimo server administrator. To ti je ekvivalent MCSA samo u 2008 generaciji. Jako je teze ovo shvatiti ako nisi prosao 2003, ali moze se.

Dakle evo ti ukratko:

2003                       2008
MCSA                       MCITP: Server administrator
MCSE                       MCITP: Enterprise administrator

Inace imam ti jedno zgodnu knjigu koju smo dobili od microsoft pressa. Nesto se zove small to medium business infrastructure. Knjiga je zakon! Pokriva ti apsolutno sve segmente infrastrukture za firme ono tipa 50 do 150 zaposlenih. Tako da ima krcato konkretnih primjera. Tu knjigu sam procitao od korica do korica tako da znam da je super stivo. Ako oces mogu ti je posuditi (na ne odredjeno :)) pa pocmi s time. I obavezno paralelno raditi na virtualnim strojevima. Recimo kaze ti najprije se treba dignuti active directory, i za to je potrebno windows 2003 server u standard ili enterprise verziji. Ti lipo to digni i nastavi citati knjigu. I komplet knjiga te pomalo vodi od nicega, do na kraju infrastrukture s 4-5 servera i nebrojeno servisa. Kazem, super zanimljivo. A mogu misliti kako je zanimljivo za nekoga ko nije se time bavio :)
Natrag na vrh
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 11-Kolovoz-2010 u 15:34

mario,hvala ti jos jednom

e sada, da započnem kokretno sa MCSA, dali mi preporučuješ neki obrazovanje prije same MCSA akademije, jer neznam baš kolko bi se isplatilo ići odmah direktno na MCSA tj neznam kolko bi mi bilo teško pratiti predavanja.....

ili ako imas koju preporuku koje literature koja bi mi pomogla donekle da lakse krenem n predavanja, ili bilo sta sta bi mi dobro doslo!

a šta se tiče knige, aj posudi mi ju al ti ju vraćam kad je skopiram,al ako ti bas ne treba, zadrzati cu ju ni bed :D

Editiran od coldless - 11-Kolovoz-2010 u 16:38
Natrag na vrh
Vipko View Drop Down
Admin
Admin

Citiram Vipko Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 11-Kolovoz-2010 u 17:16
Za pocetak ti treba samo ova knjiga sto cu ti poslati i dosta dobre volje. Tipa, krenes citati knjigu i on ti kaze da ti treba dhcp i dns. I sada ti neces samo slegnuti ramenima, sta ja znam sto je dhcp nego ljepo idi na wiki i pogledaj sto je to dhcp, shvati i ides dalje.

Znaci za pocetak ako projdes ovu knjigu i sve u njoj shvatis, to ti je i vise nego dovoljno za MCSA akademiju. 

Baci mi adresu na PM da ti znam poslati je. 
Natrag na vrh
coldless View Drop Down
NetEkipa WoW
NetEkipa WoW

Citiram coldless Citiram  OdgovoriOdgovor Direct Link To This Post Poslan: 11-Kolovoz-2010 u 17:48
eto adresa poslana

bacio oko u Puli MCSA dodje 18400 kn-a(http://www.algebra.hr/materijali/cjenik/CjenikPula.pdf ), nije malo lool, al na rate mozda bi se moglo...a nista ako se krene triba lipo zagrijati stolicu i piciti!!
Natrag na vrh
 Odgovori Odgovori

Skok na forum Forum Permissions View Drop Down